10 önbizalom növelő módszer

2018.04.07

Önbizalmunk erősítésére számtalan hosszú távú technika létezik. Néha azonban olyan módszerre van szükségünk, ami azonnal hat.

Életünk során a legtöbben kialakítunk magunkról alapvatő hiedelmeket, amelyek erősen befolyásolják azt, hogyan tekintünk magunkra.

Ezekre a rögzült hittételekre alapozva ragaszkodunk bizonyos visszatérő gondolatokhoz amelyek könnyen sorskönyvünk írójává válhatnak.Mind detox

Sajnálatos módon ezek a folyton visszatérő gonodolatsémák gyakran megakadályoznak bennünket abban, hogy olyan életet éljünk, amelyet valóban megérdemlünk önműködő elmeméregként rögzült negatív visszatérő gondolataink hatására saját életünk forgatókönyvének egyik szereplőjévé válunk, ahelyett, hogy a történet írója, rendezője és a főszereplője lennénk.

Olyan sűrűn a felbukkanó mondatokról van szó, mint hogy "á, én nem is vagyok elég okos", vagy "az emberek semmibe vesznek engem", "ha vonzó külsőm lenne, biztosan nem így alakult volna az életem". Ismerős?

Ezek a visszatérő negatív mantrák azt eredményezik, hogy nem éljük meg a jelenünket, folyton a múltat teremtjük újra. Önmagunk ostorozása, a régi gondolatok ismételgetése megakadályozza, hogy új lehetőségek lépjenek be az életünkbe.

A megoldást, a negatív spirálból való kitörést az elme méregtelenítés mind detox néven ismert eljárás jelentheti.

- Vegyük észre a negatív gondolatot!

A folyamat első lépése megtanulni észlelni a visszatérő mantrát ahelyett, hogy azonosulnánk vele. A probléma abban rejlik, hogy ezek a gondolatok automatikusan jelentkeznek, mielőtt észrevennénk őket, már hatalmuk alá kerítették az elménket.

Tréningezhetjük arra az agyunkat, hogy ne csak vegye észre a negatív gondolatot, de lassítsa le és csitítsa el!

- Lassíts!

Képzeljük el, hogy a lehangoló gondolat egy teniszlabda. Ha tudatában vagyunk a gondolatnak, az olyan, mintha a háló mellett állva várjuk a labda érkezését, látjuk, ahogy az ellenfél felemeli az ütőjét, a felénk repülő labdát, és alig várjuk, hogy visszaüthessük. Ugyanígy érhetjük tetten és akadályozhatjuk meg a lehangoló gondolatok felbukkanását.

- Csssss!

Valamennyiünk fejében szól egy hang, és kommentálja a velünk történő dolgokat. Ez a belső hang, amit hallunk támogat, biztat minket, vagy inkább agresszív nyafogó és pesszimista? Van akinek fel sem tűnik ha ez a lehangoló mérgező hang megszólal, mondjuk akkor, ha valamit elront "született lúzer vagy, a rossz szerencse toteme" - pedig ez a folyamatos szidalmazás borzalmasan rombolja belülről az önbizalmunkat. Mert bizony idővel elhisszük, amit mond, így igazzá válik.

Legfőbb ideje tehát elnémítaniá ezt a negatív hangot, vagy rávenni, hogy legyen barátságosabb! A rossz szellem elnémítása és a biztató hang megtalálása igényel némi gyakorlatot, viszont mihelyt sikerül, hamarosan magabiztosabbnak érezzük magunkat és visszaszerezzük uralmunkat a saját gondolataink felett.

Végül pedig következzen a címben ígért 10 azonnali önbizalom erősítő praktika:

1. Figyelj oda a külsődre!

Nem kell óriási összegeket költenünk a kinézetünkre, de ha jobban nézünk ki, az letagadhatatlanul hat a környezetünkre és az önbizalmunkra egyaránt! Kérd stylist segítségét ahhoz, hogy megtaláld az igazán hozzád illő stílust és ruhadarabokat, ha nem tudod, hogyan emeld ki arcod szépségét kérj smink tanácsadást, vagy keress fel egy szépség coach-ot!

2. Húzd ki magad!

Gyakorold a szép testartást, és ez visszahat majd a hangulatodra.

3. Légy energikus!

A céltudatos emberek határozottan és gyorsan járnak.

4. Írj önreklámot!

Jó ha önbizalom erősítő, motivációs szövegeket hallgatsz, ezek mintájára készítsd el saját önkreklámodat összeírva az erősségeid. Ezt ismételgesd magadban mantraként, és ne a lehangoló negatív mérgező gondolatokat!

5. Adj hálát!

Szánj naponta néhány percet arra, hogy átgondold miért lehetsz hálás az életben. Idézd fel korábban elért sikereidet, az adottságaidat, amire joggal lehetsz büszke, az embereket, akikhez jó kapcsolat fűz mindez motivációt ad és hozzásegít további sikerekhez.

6. Dicsérj másokat!

Ha önmagunkról csupa negatív gondolatunk van, ezt sugározzuk másokra is. Ezt a kört azzal törhetjük meg, ha rendszeresen megdicsérünk másokat.

7. Ülj az első sorba!

Az iskolából ismerős jelenség, de nyilvános rendezvényeken felnőttek is hajlamosak a hátsó sorokba ülni. Nem akarják magukra vonni a figyelmet, mert hiányzik belőlük az önbizalom. Ha tudatosan előre ülünk, legyőzhetjük az irracionális szorongásunkat, és fejleszthetjük az önbizalmunkat.

8.Szólalj meg!

Értekezleten, vagy csoportos rendezvényeken tudatosan vállald a véleményed! Meg fogod látni, nem dől össze a világ, ha hallatod a hangod.

9. Sportolj!

Az öltözködésen, járáson és testtartáson kívül az edzettségünk is nagy hatással van az önbizalmunkra.

10. Segíts másokon!

Ha nem mindig csak magunkra gondolunk, hanem arra is, mit adhatunk másoknak, eltolódik a fókusz. A tudat, hogy segítettünk másoknak fokozza a magabiztosságot és sikeressebbé tesz!
Az Elle Pszicho rovatának cikke alapján.

*

Több önbizalomra lenne szükséged? Jól jönne valaki, aki átsegít a holtponton? Írj, hogy kiderítsük tudok e segíteni! info@juhaszbetti.hu

Tetszett ez a bejegyzés? Lehet, hogy ezek is érdekelni fognak:

https://www.juhaszbetti.hu/l/tizenket-boldogsagfokozo-gyakorlat/

https://www.juhaszbetti.hu/l/hogyan-maradjunk-pozitivak-egy-negativ-vilagban/

A szerzőről: Betti 20 éve foglalkozik pszichológiával. Szociálpedagógus diplomát az Eszterházy Károly Egyetemen szerzett. A well-being vagy jól-lét, az önelfogadás és az internetes zaklatás témakörei érdeklik. Life coachként a Life Coach Training Insitute online képzésén végzett.

Ha szeretnél többet megtudni róla keresd fel a weblapját www.juhaszbetti.hu vagy kövesd a Facebookon.