11 tipp MIT NE tegyél ha rád szálltak a neten

2018.06.24

Ha kipécéznek a neten könnyen érezheted úgy, hogy a helyzet megmagyarázhatatlan, amiből igazából nincs is kiút. Szomorúnak, levertnek, idegesnek érezheted magad. Itt van néhány tanács MIT NE tegyél ha cyberbullying áldozatává váltál. A következő 11 pont segítségével érzelmileg eltávolodhatsz a netes agresszió rád gyakorolt hatásától, és ne feledd, a legfontosabb: mindig beszélj a dologról valakivel!

Mit nem szabad tenned, ha zaklatnak a neten?

1. Ne keress az internetes agresszióban értelmet! Az internetes gyűlölködésnek nincs különösebb oka, és annyi értelme van, mint a netes játékokban való öldöklésnek. Semennyi. A bullynak örömet okoz az, ami neked idegességet, fájdalmat.

2. Ne várj az internetes jelenléted révén pozitív megerősítést! Önbizalmad ne az interneten elért népszerűség határozza meg.

3. Ne hidd, hogy az internet igazságos hely. Ez egy ostoba mítosz. Az internet annyira igazságos mint az élet, illetve sokkal kevésbé az, hisz az életünket viszony- és szabályrendszerek törvények és morális elvárások alakítják és szabályozzák. Az internetet? Semmi. Találóan megfogalmazva az internet a maga kőkorszakában van.

4. Ne azonosulj azzal, amit rád mondanak. Soha. A negatív visszajelzések mindig sokkal inkább megragadnak az emberben, mint a pozitív vélemények.

5. Ne pörgesd magadban a negatív kommenteket mantraként. Ha eszedbe jut valami fájó, azonnal helyettesítsd be 3 kellemes gondolattal.

6. Ne lógj abban a hitben a neten, hogy hátha jobbra fordulnak a dolgok. Nem fognak. Ne várj megmentőre, csodára, szuperhősre. Senki nem fog segíteni neked. Sokkal kevésbé lehet számítani az emberek jó szándékára a neten mint a való világban.

7. Ne vedd magadra azt, amit írnak! Tekints magadra harmadik személyként a neten, nézz magadra úgy mint egy márkára, amin marketingesként dolgozol! Ha el tudsz vonatkoztatni érzelmileg a bántó szándékú hozzászólásoktól, nyert ügyed van.

8. Soha ne hagyd magad eltántorítani céljaidtól!

9. Ne válaszolj a bullyknak. Ne ereszkedj le a szintjükre. Ismered a mondást az idiótákról? Ha leereszkedsz a szintjükre tönkrevernek a rutinjukkal. Jegyezd ezt jól meg, és alkalmazd!

10. Ne töltsd le a dühödet valaki máson! Ne válj te is zaklatóvá.

11. Ne szégyeld magad azért, amit ellened követtek el!


*

Internetes zaklatás átélőjeként és segítő szakemberként pontosan tudom, hogy az érintetteknek nincs hova fordulniuk. Ha úgy érzed, most azonnal szeretnél beszélni valakivel, keress bátran! info@juhaszbetti.hu


Hasznosnak találtad ezt a bejegyzést? Ez is érdekes lehet:

https://www.juhaszbetti.hu/l/megkuzdesi-technikak-internetes-zaklatas-aldozatainak/


A szerzőről: Betti 20 éve foglalkozik pszichológiával. Szociálpedagógus diplomát az Eszterházy Károly Egyetemen szerzett. A well-being vagy jól-lét, az önelfogadás és az internetes zaklatás témakörei érdeklik. Life coachként a Life Coach Training Insitute online képzésén végzett.

Ha szeretnél többet megtudni róla keresd fel a weblapját www.juhaszbetti.hu vagy kövesd a Facebookon.