Belső szabadság - hogyan érd el?

2018.06.17


Belső szabadságunkért is meg kell harcolnunk. Kint is bent is vannak kegyetlen zsarnonok kicsi Hitelerek, kritikus, frusztrációt gerjesztő hangok, akiktől függetleníteni kell saját elménket.

Gondolataink hiedelmeink ideáink az alapján formálódnak, amit látunk, olvasunk, vagy hallunk. Családunk, a barátaink, a televízió, és az internet sokkal nagyobb hatással van ránk, mint hinnénk.

A befogadott információt ítélet vagy szűrés nélkül tudatunk tényként kezeli. Az ilyen módon ránk zúdított információtömeg bevésődik a tudatalattinkba, a részünké válik, majd megvalósul. - Erről szól a pszichológia által leírt Pygmalion effektus.

Pedig a hozzánk elérő információ nem minden esetben igaz, nem mindig helytálló, sőt, gyakran nem is hasznos. Ha nem vagyunk elég éberek, nem vagyunk elég tudatosak nincs megszilárdult önképünk, önbizalmunk nem áll elég erős lábakon, passzívan elfogadunk mindent, ami ránk zúdul a külvilágból, könnyen elveszítjük belső szabadságunkat.

Az a lelki rabság, amikor bizonyos nézőpontok viszonyulások érzelmi mintázatok megszilárdulnak bennünk és átveszik az irányítást érzelmeink felett. A boldogtalanság egyik oka lehet, ha elhisszük amit gondolunk, azaz saját negatív gondolataink rabjává válunk.

Bölcsebb, ha tudatosan rászoktatjuk magunkat arra, hogy felhasználva tapasztalatainkat és megérzéseinket megvizsgáljuk és feltételekkel fogadjuk csak el a minket elérő információkat - ezzel fejlesztve saját ítélőképességünket. A passzív befogadó helyett belső szabadsággal bíró lényekké válunk, aki tudatosabban választja meg mi uralja gondolatait, mi alakítja hiedelemvilágát.

Hány olyan embert ismerünk, aki rendelkezik belső szabadsággal?

Hány olyan ismerősünk van, aki erős, független személyiség?
Hány olyan embert ismerünk, aki képes függetleníteni magát a külső befolyástól, akire valóban nincs befolyással mit mondanak (róla mások?
Van olyan ismerősünk, aki képes függetleníteni gondolatait, és teljesen szabadon befolyásolástól mentesen alakítja véleményét?
Ismerünk olyat, aki nem hagyja befolyásolni hangulatát a környezete által?

Alig lehet találni ilyen ismerőst - ehhez a hozzáálláshoz elengedhetetlen a belső szabadság megléte.

Mi is a belső szabadság?

Képesnek lenni arra, hogy magunk válogassuk meg gondolatainkat és érzéseinket és elutasítsuk azokat, amiket nem akarunk.

Szabadság a kényszer alól, hogy állandóan agyaljunk valamin.

Belső béke.

Képesnek lenni független nézőpontból megvizsgálni különböző gondolatokat, eszméket, hiedelmeket, és véleményeket anélkül, hogy a hatása alá kerülnénk.

Melyek a belső szabadság előnyei?

Képessé tesz a szabad - befolyásoktól mentes véleményalkotásra.

Kreatívabbá tesz.

A belső szabadság képessé tesz uralkodni a külső ingerekre adott reakcióinkon, ahelyett, hogy a tudatalatti programozás automatizmusai alapján válaszolnánk rájuk.

A belső szabadság hatására megtanulunk önnállóan dönteni jóról és rosszról.

Túljutunk végre azon, hogy ne öntudatlanul szajkózzuk azt, amit "a" mások mondanak.

Tudatosabbá válunk.

Azzá válhatunk, akik valójában vagyunk.

Nem kell programozott robot módjára cselekedni és reagálni. Független tudatos szabad entitásként létezni sokkal jobb!

Hogyan érhető el a belső szabadság?

Kapcsoldódj le a világhálóról!


Legyen "én-időd" amikor csak magaddal foglalkozol!


Végezz koncentrációs gyakorlatokat!

Meditálj!

Ha zaklatott vagy igyekezz lecsendesíteni az elmédet; például írd ki magadból negatív gondolataidat, hogy megszabadulj tőlük.

Gyakorold az érezelmi függetlenséget!

*