Hogyan maradjunk pozitívak egy negatív világban?

2018.05.31

Számos önsegítő könyv és életvezetési tanácsadó igyekszik meggyőzni arról, hogy (mentális) egészségünk megőrzése érdekében elengedhetetlenül fontos a pozitív módon való gondolkodás.

De mégis hogyan szabadítsuk fel elménket a rengeteg borzalmas nyomasztó és negatív hír hatása alól amit a médiából és az internetről ömlesztenek ránk a hét minden napján szinte a nap minden percében?

A jó hír az, hogy nem lehetetlen pozitívnak maradni egy nyomasztóan dehonesztálóan és hervasztóan negatív közegben. A Huffpost, a The Best Brain Possible, a Medium, a Power of Positivity és az Addicted2Success írásiból szemezgettem.


Hogyan legyünk pozitívak egy negatív világban?1. Először is, ne mondogasd, hogy a világ egy sötét hely!

Bár lassan minden napra, sőt napszakra jut egy terrortámadásról, gyilkosságról, vagy erőszakos bűncselekményről szóló hír - ha csak erre figyelünk a minket körülvevő világból a mi valóságunk is ez lesz.

"Tartsd az arcod a napfény felé és nem fogod látni az árnyékot!" - Helen Kelle

A világban minden nap történnek csodás dolgok, ha erre fókuszálunk, ha megtaláljuk az élet apróságaiban is a szépséget, érezni fogjuk, hogy az univerzum egy fantasztikus hely és hálásak lehetünk azért, hogy egészségesek vagyunk, és élünk.


2. Korlátozd a saját médiafogyasztásod!

"A hírek az, ahol jó estét kívánnak majd elmondják miért nem az." - Robert Orben

A híradások, a rádió, a legújabb mozifilmek és az internet a világot gyakran sekélyes, nyomasztó, vagy ellenséges helyként írják el. A médiából korlátlan mennyiségben ránk zúduló információtömeg túlontúl nagy mértékben hat ránk, amely olykor a bénultság, fásultság érzetét kelti, szorongáshoz vagy depresszióhoz vezet. Mit lehet tenni ez ellen?

Korlátozd a hírek mennyiségét és minőségét - határozd meg te, mi juthat el hozzád! Csak meghatározott ideig böngészd a hífolyamodat és azokat a híroldalakat amelyek rossz hatással vannak rád ne is kövesd! Nem fogsz lemaradni a világ történéseiről, ha a hírfolyamodban csak címsorokat olvasol el. Határold be a televíziózással rádiózással internetezéssel töltött időt, és csak néhány cikket olvass el a neten. Az esti híradó helyett inkább olvass önfejlesztő írásokat vagy nézz meg néhány motivációs videót a youtube-on. Nem telik bele sok idő, és érzékelni fogod a pozitív változásokat az életedben. Sokkal kevésbé leszel ideges, a szorongásaid is mérséklődnek.3. Csökkentsd le a negatív emberek számát az életedben


Olyan emberekkel vedd körül magad, akik kedvelnek és támogatnak vagy legalábbis nem húznak le kicsinyes irigységükkel. Kik azok, akik inspirálnak és motiválnak, kik azok, akik a legjobbat hozzák ki belőled? Olyan emberek társaságát keresd, akiktől tanulhatsz, akik fényt hoznak az életedbe és légy te magad is a világosság a számukra!


4. Fókuszálj arra, amit képes vagy kontrollálni!

Annyi minden van, amire nem tudunk befolyással lenni! Igaz? A legnagyobb időpocsékolás olyan dolgok felett aggodalmaskodni, amire semmilyen ráhatásunk nincs. Vedd számba mi az, ami felett rendelkezhetsz. Ne feledd: a reakcióid a gondolataid a szavaid a tetteid azok, amit megváltoztathatsz, a világot nem.


5. Légy hálás!

Nagyon sokszor elfelejtünk hálásnak lenni mindazért, amiért korábban imádkoztunk és ami azóta a miénk lett! Életünk pozitívumainak számbavétele, a hála gyakorlása kulcs egy boldogabb élethez.


6. Tölts minél több időt a természetben vedd körül magad háziállatokkal!

A természet csodás gyógyítóerővel bír megnyugtat és ellazít felszabadít és energiával tölt fel. Ha teheted, tölts minél több időt a levegőn, eddz a szabadban sétálj vagy csak üldögélj heveréssz a zöldben.
A háziállatok szelídsége feltétel nélküli szeretete segít visszatalálni az istenbe vetett hitedhez kiváló terápia rossz kedv, negatív gondolatok ellen.

*

Minden sikeres ember mögött áll egy coach! A te életedben van olyan személy, aki feltétel nélkül elfogad, és támogat terveid megvalósításában? Nem a válasz? Keress meg, derítsük ki, hogy tudok e segíteni! info@juhaszbetti.hu

Tetszett ez a bejegyzés? Lehet, hogy ezek is érdekelni fognak:

https://www.juhaszbetti.hu/l/tizenket-boldogsagfokozo-gyakorlat/

https://www.juhaszbetti.hu/l/10-onbizalom-novelo-modszer/

A szerzőről: Betti 20 éve foglalkozik pszichológiával. Szociálpedagógus diplomát az Eszterházy Károly Egyetemen szerzett. A well-being vagy jól-lét, az önelfogadás és az internetes zaklatás témakörei érdeklik. Life coachként a Life Coach Training Insitute online képzésén végzett.

Ha szeretnél többet megtudni róla keresd fel a weblapját www.juhaszbetti.hu vagy kövesd a Facebookon.