Megküzdési technikák internetes zaklatás áldozatainak

2018.05.28

Hogyan birkóznak meg a cyberbullying - vagy internetes zaklatás áldozatai az átélt traumával?

Ennek jártak utána a cseh Masaryk Egyetem és a svéd Gothenburg Egjyetem kutatói. Vizsgálatuk eredményét a cyberpsychology.eu-n publikálták.

Amikor internetes zaklatást elszenvedett áldozatok megküzdési technikáit vizsgálták arra voltak kíváncsiak mely stratégiák segítettek a feldolgozásban.

2092 cseh 12-18 év közötti gyereket kérdeztek meg, a megküzdési stratégia hatékonyságát kétféle módon mérték :

- melyek voltak azok a viselkedési sémák, viszonyulások, amelyek hatására elmúltak a negatív érzelmek

- melyek voltak azok a stratégiák, amelyek leállították az agressziót.

A 422 (68% lány) válaszadó mintája két csoportra oszlott: a hosszú távú és súlyos zaklatásnak kitett áldozatok és a kevésbé súlyos zaklatást elszenvedett áldozatok csoportjára.
A megküzdési stratégiákat e két csoport között hasonlították össze, a legelterjetebb és a leghatékonyabb stratégiákat keresték.

Összességében elmondható, hogy mindkét csoport válaszadói - a súlyosan abúzált és a kevesebb netes erőszakot átéltek egyaránt egynél több stratégiát alkalmaztak, de a számítógépes zaklatás áldozatai számára a legtöbb megküzdési stratégia kevésbé bizonyult hatékonynak.

Mindkét csoport hasonló mintákat mutatott a technikai megoldások alkalmazásában, és mindkét csoport tagjai gyakran kerestek szociális támogatást.
Egyik csoportban sem volt jellemző az, hogy a megtorlást választották volna.
Nagy különbségeket találtunk abban, hogy a válaszadók hogyan alkalmaztak kognitív válaszokat, például megpróbálták elzárkózni a zaklatás okozta incidensektől.


Érzelmi segítséget jelentő stratégiák az internetes zaklatás áldozatai számára:

A legtöbb technológiai megoldás mint tanácsot kérni a neten, vagy jelenteni az incidenst a moderátoroknak a legkevésbé bizonyult hatékonynak.
A történtek újraértelmezése vagy a zaklató ignorálása szintén kevéssé volt hatásos.

Az olyan disszociócis gondolatok hoztak némi eredményt mint például:

"Ilyen dolgok egyszerűen csak megtörténnek a neten", "Arra gondoltam, hogy ez csak online történhet meg, és nem volt valóságos." - de ezek az elterelő, valóságtorzító, a történteket tompító gondolatok csak a megkérdezettek harmadának segítettek.

Az olyan kognitiv megküzdési stratégiák mint az elkerülés, (elnyomás, elfolytás, tagadás, kétkedés) nagyjából hatásosnak voltak monhatók, abban az esetben, ha az áldozatnak sikerült valami egészen másra fókuszálnia.

Az elbizonytalanító ingerek elkerülése szintén hatásos volt érzelmileg, bár az agresszor elkerülését a való életben csak az áldozatok fele tartotta jó megoldásnak.

Támogatók keresése a legtöbb áldozat szerint segített a zaklatás feldolgozásában.

Volt néhány áldozat, aki a megtorlást választotta válaszul a zaklatásra ők arról számoltak be, hogy ez segített az érzelmi feldolgozásban.

Ugyanakkor a konfrontáció csak kevéssé volt hatásos.

Az is nyilvánvalóvá vált, hogy ezek a megküzdési stratégiák csak az enyhe fokú vagy rövid ideig tartó internetes zaklatást elszenvedettek részére jelentettek valamelyest segítséget.


Stratégiák, melyek hatására abbamaradt a zaklatás:

Az olyan technológiai megoldások bizonyultak hatásosnak, mint a zaklató blokkolása, a social media profilok törlése, megváltoztatása, telefonszám megváltoztatása, míg a bosszú vagy megtorlás, a konfrontáció és az online segítség keresés voltak a legkevésbé hatékonyak.

https://cyberpsychology.eu/article/view/4294/3339 cikke alapján.


*

Internetes zaklatás átélőjeként és segítő szakemberként pontosan tudom, hogy az érintetteknek nincs hova fordulniuk. Ha úgy érzed, most azonnal szeretnél beszélni valakivel, keress bátran! info@juhaszbetti.hu

A szerzőről: Betti 20 éve foglalkozik pszichológiával. Szociálpedagógus diplomát az Eszterházy Károly Egyetemen szerzett. A well-being vagy jól-lét, az önelfogadás és az internetes zaklatás témakörei érdeklik. Life coachként a Life Coach Training Insitute online képzésén végzett.

Ha szeretnél többet megtudni róla keresd fel a weblapját www.juhaszbetti.hu vagy kövesd a Facebookon.