12 boldogságfokozó gyakorlat

2018.06.03

Hogyan legyünk boldogok? Mindenki boldogságra vágyik! Akár szakmai sikerről, valahová való tartozásról, a szerelemről szövögetett álmainkról van szó, azért sóvárgunk utánuk, mert végső soron úgy hisszük megvalósulásukkal boldogabbá válik az életünk. De vajon valóban így érhetjük el a vágyott boldogságot?

Mi határozza meg mennyire vagyunk boldogok?

Pszichológiai kutatások bizonyították, hogy az emberek boldogságszintjét csupán 50%-ban határozzák meg a gének. Ez a felfedezés egy-és kétpetéjű ikrekkel végzett kutatásból származik, mely szerint mindannyiunkban kódolva van egy bizonyos boldogság szint, amelyet a szüleinktől örökölünk.

A boldogságszint alakulásának kutatásában talán a legmeglepőbb eredmény az, hogy a boldogságot mindösszesen 10%-ban határozzák meg körülményeink, vagy helyzetünk, tehát hogy szegények, gazdagok, szépek, vagy átlagosak vagyunk e, házasságban élünk, vagy elváltunk, és így tovább.

Sok tudományos vizsgálat támasztja alá ezt a következtetést. Egy széles körben ismert vizsgálat például kimutatta, hogy a leggazdagabb amerikaiak akik éves szinten tízmillió dollárnál is többet keresnek, alig magasabb boldogsági szintről számolnak be, mint a saját irodai alkalmazottaik és kétkezi munkásaik.

És a bűvös 40%...

Vajon mi befolyásolja a fennmaradó 40%-ot? A géneken és a helyzetünkön túl még mindig van egy kritikus tényező: a viselkedésünk.

Ez a 40% kincs, hisz ekkora lehetőségünk és hatalmunk van a manőverezésre, 40%-ban mi magunk vagyunk képesek befolyásolni saját lelki jól-létünket. Ekkora mértékben tudjuk növelni vagy csökkenteni boldogságérzetünket azzal, mit teszünk, és hogyan gondolkodunk.

Ez nagyszerű hír! Azt jelenti, hogy mindannyian sokkal boldogabbak lehetnénk, ha alaposan megvizsgálnánk hogyan szoktak viselkedni a nagyon boldog emberek.

A pszichológus kutatók megfigyelései alapján a következő viselkedési és gondolkodási minták voltak jellemzőek a vizsgálataik legboldogabb résztvevőinél:

- Sok időt szánnak a családjukra és a barátaikra
- Nem kényelmetlen nekik kifejezni a hálájukat
- Sokszor ők sietnek először munkatársaik vagy idegenek segítségére
- Optimistán tekintenek a jövőbe
- Élvezik az életet és igyekeznek a jelenben élni
- Heti rendszerességgel végeznek testmozgást
- Mélyen elkötelezettek életre szóló céljaik és ambíciók mellett (Például harcolnak csalások ellen, barkácsolnak, vagy továbbadják gyermekeiknek azokat az értékeket, amelyekben hisznek).
- Az élet nehézségei közepette erőt és tartást mutatva igyekeznek megőrizni kibillent egyensúlyukat.

Végül következzen a lélektan tudományának szakszerűségével kidolgozott 12 boldosgágfokozó gyakorlat, melyek alkalmazásával mindannyian növelhetjük saját boldogságszintünket

1. A hála kifejezése: Vedd számba, amid van, és fejezd ki a háládat ezekért

2. Az optimizmus kialakítása: Írj naplót az önmagad számára elképzelt legjobb jövőről

3. A kényszeres gondolatok (rágódás) elkerülése: Stratégiák (például figyelemelterelés) segítségével csökkentsd annak gyakoriságát, hogy a problémáidon rágódsz

4. Jó cselekedetek végrehajtása: Tégy jót másokkal, akár idegenekkel, nyíltan vagy név nélkül, spontán vagy előre tervezett módon

5. Kapcsolatok ápolása: fektess időt és energiát a kapcsolataid gyógyításába, ápolásába, erősítésébe

6. Stratégiák kidolgozása a megküzdéshez: Meg kell találni az egyéni módszert, amely segít, hogy kibírjuk és leküzdjük a nehézségeket vagy traumákat

7. A megbocsátás megtanulása: Érdemes naplót vezetni vagy levelet írni, amely segítségével, el tudjuk engedni a haragot melyet olyanok iránt érzünk, akik megbántottak, vagy megsértettek.

8. Több olyan tevékenység végzése, amelyek igazán lekötnek: Keress valamit, amibe "bele tudsz feledkezni", amely kihívást jelent, és teljesen leköt - vagyis áramlatélményt nyújt.

9. Az élet apró örömeinek élvezete: Oda kell figyelni az élet apró örömeire és csodáira, élvezni és ismételgetni azokat!

10. Elköteleződés a céljaid mellett: Válassz ki egy, két vagy három fontos célt, amely sokat jelent, és szánj ezek elérésére időt és energiát.

11. Vallásgyakorlás és spirituális élet: Foglalkozz többet az egyházaddal, olvass spirituális témájú könyveket, és elmélkedj rajtuk.

12. Testedzés: Törődj többet a testeddel, végezz testgyakorlatokat, meditálj, mosolyogj többet és nevess!

A bejegyzés A hogyan legyünk boldogok? Életünk átalakításának útjai tudományos megközelítésben - Sonja Lyubomirsky könyve alapján készült. Lyubomirsky orosz születésű amerikai pszichológus a Kaliforniai Egyetem professzora több mint 20 éve kutatja a boldogság jelenségét.

*

Úgy érzed megrekedtél, elbizonytalanodtál, vagy több önbizalomra lenne szükséged? Jól jönne valaki, aki átsegít a holtponton? Írj, hogy kiderítsük tudok e segíteni! info@juhaszbetti.hu

Tetszett ez a bejegyzés? Lehet, hogy ezek is érdekelni fognak:

https://www.juhaszbetti.hu/l/hogyan-maradjunk-pozitivak-egy-negativ-vilagban/

https://www.juhaszbetti.hu/l/10-onbizalom-novelo-modszer/

A szerzőről: Betti 20 éve foglalkozik pszichológiával. Szociálpedagógus diplomát az Eszterházy Károly Egyetemen szerzett. A well-being vagy jól-lét, az önelfogadás és az internetes zaklatás témakörei érdeklik. Life coachként a Life Coach Training Insitute online képzésén végzett.

Ha szeretnél többet megtudni róla keresd fel a weblapját  www.juhaszbetti.hu vagy kövesd a Facebookon.